lauantai 9. tammikuuta 2010

Totuus. Ei sovi herkille...

Tässä on meidän alakerta tällähetkellä. Saattaa aiheuttaa herkille (esim. itselleni) hetkittäistä ahdistusta ja epätoivoa! Mutta KYLLÄ, voin jo nyt KUVITELLA miltä se näyttää kun saamme kaiken valmiiksiTässä näkymä kun laskeudutaan rappuset alas asuinkerroksesta.


" Viinikellariin" tulee vessa

Tuleva kodinhoitohuone, ja joku muu "huone" jonka käyttötarkoitusta emme vielä tiedä. Tämä tila on talon päädyssä, koko talon levyinen (yli 9m) pitkä huone. Yläkuvassa näkyvään päätyyn tulee kodinhoitohuone.Toisesta suunnasta kuvattunaJa sitten tassä olisi pukuhuone. Perällä näkyy pesuhuonetta.edelleen pesuhuonetta ja saunaan menevä ovi.Ja tässä olisi sauna.Pesuhuoneesta kuvattuna käytävään päin. Välissä pukuhuone.Ja sitten autotalli, johon ei kai mitään radikaalia tehdä. Ehkä maalia ja uusi ovi.

Nyt sitten pitäisi osata päättää oikeat seinä,- katto,- ja lattiamateriaalit... Mitä kodinhoitohuoneeseen ja minkälainen alakerran vessa?!

Nyt kaikki lukijoiden käytännön vinkit ja omat kokemukset kyseisistä tiloista ja niiden sisustusmateriaaleista ja muista yksityiskohdista ovat enemmän kuin tervetulleita! :)19 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Tuo on melkein kuin kopio meidän edellisen talon alakerrasta!
JOS löydän siitä vielä kuvia, niin voin meiliä laittaa erikseen!
Meillä oli alakerrassa siis wc, oleskelutila, kodinhoitohuone, suihkutila ja sauna.
Kaikki ihan kokonaan uusittu kattoja ja lattioita myöten. Lattialaämmitys oli asennettu koko tilaan. Saunassa oli tervaleppää ja suihkun katto, vuolukivikiuas ja tähtitaivas sekä halogeenivalaistus. Tuossa oleskelutilassa oli isoa laattaa lattiassa, katot valkoista paneelia...noh,yritän niitä kuvia löytää, niistä saa aika hyvän käsityksen...ja se vasta järkyttävä oli lähtökohdiltaan:) Maata syvennettiin 30 cm jne.

anpali kirjoitti...

Ei ole vinkkiä, mutta ajattelin jättää kommentin, kun ensimmäistä kertaa poikkesin blogiisi. Minä olin opiskeluaikana piikkaamassa yhden rintamamiestalon kellarinlattiaa. Sielläkin tehtiin siis täydellinen remontti. Lattian madaltaminen taitaa olla aika yleistä, jos se vain pohjaveden puolesta on mahdollista.

Onnea remontille!

Anonyymi kirjoitti...

Se kodinhoitohuone. On muutamia yksinkertaisia asoita jotka on syytä pitää mielessä jo suunnitteluvaiheessa ja joissa omassamme on epäonnistuttu.

Kaappitila. Kaappien on oltava SYVYYDELTÄÄN sellaisia, että niihin todella mahtuu viikkaamaan siististi lakanat ja pyyhkeet ynnä muut ja hyllylle mahtuu enemmänkin tavaraa kuin muutama hassu pyyhe. Siis ennemminkin vaatekaappeja kuin joitain keittiöön suunniteltuja. Kaappeja saa olla paljon! Tahtoisin omaani tällä hetkellä esimerkiksi pienen tankokaapin, johon saisi rullalla säilytettävät pöytäliinat pystyyn ja mahdollisesti muutaman henkaripaikan vaatteiden kuivattamista varten. Lisäksi tahtoisin kodinhoitohuomeeseen kunnollisen kokokorkean kaappitilan siivousvälineille.

Laskutila. Pöytäpinta-alaa vaan ei voi olla liikaa. Varsinkin jos vaatehuolto on kokonaisuudessaan tilassa. Täytyy olla tilaa lajitella, viikata ja pinota puhtaat vaatteet narulta tai kuivurista. Meillä mankeli syö yllättäen lähes kaiken pöytäalan, minkä vuoksi on aika taiteilua sitten käsitellä niitä sileitä lopputuotoksia. Myös kunnollinen kalusteeseen integroitu silityslauta olisi ihana ja helppokäyttöinen ratkaisu! Loppuisi se laudan paikalle raahaaminen, se olisi aina saatavilla ja vakaa. Lisäksi laudalle olisi selkeä ja sopiva säilytyspaikka.

Pyykin kuivaamiseen kiinteä ja tukeva ratkaisu olisi ihanteellinen. Olen kataudesta vihreä niille joilla on tilaa sellaiselle oikealle "kuivaushuoneelle" tai tukevalle pyykkinarulle myös sisällä. Lisäksi ihannetilanteessa kuivaustelineen korkeuden tulisi olla sellainen, että myös lakanapyykin pystyy hyvin laskemaan sille ilman että pyykki laahaa lattiaa. Oma sinin vetonaru ei vaan jaksa kannatella pyykin painoa ja on muutenkin rikki ja rimpula, sellaista en vaan suosittelisi kenellekään.

Silitys-/mankelointipisteelle kiinnittäisin mielelläni ihan oman oskarinoksan tai muunlaisen telineen tai naulakon, johon voisi hieman kosteat sileät lakanat ja pöytäliinat laskea ilmavasti odottamaan kaappiin nostoa (ja myös juhlavaatteet käsittelyn jälkeen ripustaa henkareihin).

Toimiva likapyykkiratkaisu on muuten aika loistavaa. Kaiken maailman korien sijasta itselläni on suuri vetolaatikollinen kaappi, johon voi sitten suoraan lajitella värilliset, valkoiset, kuumassa pestävät.. maaseudun rauhassa kannattaa muuten miettiä myös kuivauskaappia jos joutuu olemaan ulkona säässä kuin säässä. mukavampaa on vetää kuivia ja lämpimiä ulkovaatteita (ja kenkiä) päälle aamuisin. kuivausrummusta en niinkään sano mitään, se on niin makuasia, vaikka joidenkin mielestä kai välttämätön lapsiperheessä.

Heli kirjoitti...

Oi, odotan innolla kuvia siitä miten saat loihdittua näistä tiloista ihanat! (varmasti nimittäin siinä niin käy, että lopputulos on ihana!)

Minusta tuo kuvasarja on kuitenkin lupaava, siellä on tilat mihin voi alkaa tehdä jotain, ei pelkkää purkutyömaata näkyvissä.. (vai onko siellä jo purettu jotain?)

Piupau kirjoitti...

Oi, oi, oi, mielettömät mahdollisuudet! Paljon, paljon työtä ja suunnatonta suunnittelua. Onnea ja voimia projektille.
Yksi ratkaisu jota itse kadun omassa remontissa: kodinhoitohuoneen ei toivoisi olevan läpikulkutila! Jos vaan mahdollista, järjestäisin ihan oman erillisen tilan jossa paljon kaappeja. Tila jonka ainaista kaaosta, ei tarvitsisi katsoa yhtään enempää kuin on pakko. Eikä siivota aina ennen sauna-vieraiden tuloa ;)

Helinä kirjoitti...

Upeat mahdollisuudet vaikkakin iso urakka! Onnea projektiin!

Saunan osalta pienen lapsen kanssa loistavaksi ratkaisuksi on osoittauneet U:n malliset lauteet jossa keskellä U:ta leveämpi "lattiaosa" ja kolo laudeosan ja lattiaosan välissä rimoitettu umpeen. Lapsi pystyy turvallisesti leikkimään U:n "lattialla" joutumatta olemaan varsinaisella saunan lattialla. Olipa sekava sepostus ;). Voin lähettää kuvia jos haluat.

Pesutiloissa taas tein aikoinani yhden mokan. Halusin lattiaan ehdottomasti hyvin vaalean sauman ja juu, olihan se hyvin vaalea ehkä kuukauden ... varsinkin kun tuolla tilassa tulee satunnaisesti käytyä myös ulkojalkineilla ja välillä huuhdeltua kurahousuja yms. Nyt laittaisin tumman lattian ja tumman sauman.

Meillä just rempattiin kodinhoitohuone, kuvia voi kurkkia blogistani. Pari seinää olisin halunnut ehkä pinnoittaa raakalaudalla ja maalata valkoiseksi mutta mies ei innostunut. Tuli sitten sileät levytetyt maalatut seinät ja hyvät nekin on.

studio-sirkkis kirjoitti...

Minun kokemus omakotitalossa asuneena kodinhoitohuoneen osalta oli,ulkoa tulevan raittiin ilman saanti. Meillä oli ikkuna ulos ja aina huoneessa puhdas tuoksu. Kuivasin pyykin aina siellä. Narut olivat kunnon vahvat sisal-narut. Sen lisäksi oli neljä puista rimatankoa. Niiden leveys oli 250 cm Aina mahtui isokin asia kuivatukseen.Astman vuoksi en kuivattanut suoraan ulkona mitään. Koko pyykki ja muu vaatehuolto oli yhdessä tilassa ja sinne ei tarvinnut kenenkään joutua vahingossa. Tuossa tilassa oli pesukone, mankeli. pyykinlajittelukaapit ja silitys. Siivouskomero ja lenkkivaatteiden huolto ja kuivaus.Kaikilla oli oma sopukka ja toimi täydellisesti.Nämä olivat minun kokemuksia kun olen tälläinen omakotiasuja ollut aina.Onnea remppaan ja älkää hätäilkö niin onnistutte saamaan juuri teille sopivan ratkaisun.

Anonyymi kirjoitti...

Olettehan tehneet kosteus- ja lämpöeristyksen ulkopuolella ennen sisäpuolen remonttia!

pikku-pihlaja kirjoitti...

Huomenta taas!

Kiitos monista hyvistä vinkeistä joita ootte kirjoittaneet! :) Osa onkin ollut jo mielessä, kuten sauna,-puku,- ja pesuhuoneeseen tulee tummemmat laatat ja tummat saumat koska siellä joutuu hipsimään samoissa kengissä kun puuvarastossa, ja meillä on semmoinen vesi täällä että se kyllä värjää :/ Myöskin saunaan toivoin isoa jalkatasoa, juurikin lasten takia kun ovat aina siinä saunomassa pesuvateineen. Ja se kuulema antaa tilan tuntua saunaan kun jalkataso menee istumatason alle. (näin kertoili töissä oleva timpurisetä, ja se kuulosti heti hyvälle :))

Koko alakerta sijaitsee siis maan alla, ihan katonreuna on juuri maan pinnalla, missä siis sijaitsee pienet ikkunat. Ulkoapäin katsottuna nuo pienet ikkunat ovat ihan nurmikkotasolla. (voin siis kasvattaa kesällä ikkunoihin ruohosalusuiinit...) Ikkunaa ei kodariin tule, ilmastointi järjestetään muulla tavalla. Luotan kyllä täysin näissä kosteus ja eristysasioissa ammatti-ihmiseen joka on paljon samantyyppisiä kohteita remontoinut. Itsehän ei noista juurikaan mitään ymmärrä.

Kaikki seinät ovat betonia, ja tällähetkellä sieltä on kaikki lattiat mihin tulee lattialämmitys - piikattu auki ja rojut viety pihalle. Kauhea homma, ottaen huomioon että nuo kaikki huoneet on ollut meillä varastotilana... törkyä siis piisasi! Nyt on sitten tullut siivottua koko kompleksi piha-aittoja myöden, kun koko alakerta piti tyhjentää niihin.

Eli purkutyöt alkaisi olla onneksi tehtynä. Ensi viikolla tulee putkimies katsastamaan tilannetta :)

Miulla kanssa oli haave pukuhuoneeseen raakalaudasta, mutta sama juttu kuin Helinällä, mies ei lämpene... Ei vaikka kuinka ihania kuvia näyttelen lehdistä :D Kompromisseja täytyy tehdä, että ehkä joudun tyytymään paneeliin. (vaikka vielähän tässä on hetki aikaa taivutella...)

Iso on urakka, mutte ehkä myö kesään mennessä jo omassa saunassa saunotaan :) Sitä odotellessa!

Pikkuviuhti kirjoitti...

Me on suunniteltu kellariin joskus tulevaisuudessa videotykkihuone. Silloin ei ikkunattomuuskaan haittaa ja isolle seinälle on kiva heijastaa tykillä elokuvia.

Minttu kirjoitti...

Mulla ei valitettavasti vielä ole vinkkejä, meilläkin on vasta tuonkaltaiset remontit edessä päin. Hengessä kuitenkin ollaan mukana, tsemppiä projektiin! Lopussa kiitos seisoo :) Ja kun tuo tila on nyt noin paljas ja karu, muutos on takuulla mahtava ja palkitseva.

Naksu kirjoitti...

Huh, onpas siinä työtä... mutta mahdollisuuksia vaikka mihin! Vaatii varmasti tarkkaa sunnittelua ja aikaa, pitkää pinnaa ja paljon työtunteja. Kannattaa asettaa projektille raelistiset tavoitteet, esim aikataulu.
Meillä tehtiin juuri kylppäriremontti, ja vaikka tila ei ole suuren suuri, meni siihen yllättävän kauan aikaa(jouduttiin mm kuivattelemaan kylppäriä ja rakentamaan 2 uutta seinää). Aika paljon tehtiin remonttia iltaisin kun lapset nukkuivat. Saumattiinkin vuoden vaihtuessa seiniä ;)
Laadukkaista materiaaleista ei kannata tinkiä. Ja ehkä kannattaa ajatella pitkällä tähtäimellä esim just kylppärin laatat, että miellyttävät silmää vielä 5 vuoden päästäkin. Se kun on sellainen projekti johon ei ihan heti huvita uudestaa lähteä ;)
Kylppäriin valittiin karkeapintainen laatta, jotta lapset ei liukastele.

Onnea kovasti remonttiin ja tsemppiä :)!

SuSu kirjoitti...

Huh, Ihana tutun näköistä puhaa menossa.. :)

..meillä on piikattu vasta yhden huoneen lattia, minne tulee ns. askarteluhuone. Odottaa nyt verkkoa/lattialämmitysputkia ja sitten valua. Tähän huoneeseen haaveilen myös raakalaudoitusta, mutta toisaalta kiehtois ihan valkoinen betoniseinä, missä olisi aukkoja esim. kynttilöille. Katsotaan!

Muut kellarinhuoneet vaativat rakennuslupaa, niihin tarvitaan vähän seinänsiirtoa/purkua. Piirustukset on valmiit, mutta kun yläkerta ei vielä mielytä, niin ei voi luovuttaa eteenpäin :/

Saunasta sen verran, että meille ehdotettiin semmoista ratkaisua, että on ns. yksi iso laude ja sinne "löhö"tuoleja :)

Jeps. Tsemppiä remonttiin ja pitkää pinnaa! <3

Kultsin kämppä kirjoitti...

Herkullinen tilanne, kun pääsee rakentamaan koko alakerran ihan alusta asti.

Ehdottaisin pinnoille hyvin vaaleita sävyjä, jotka luovat illuusion korkeammasta tilasta ja tuovat valoa.

Niinu kirjoitti...

Voi hitsi,teillähän on hyvä tilanne kun on kaikki jo purettu (vai oliko tuollainen valmiiksi?)!
Meitin pitää rintamamiestalomme alakerrasta purkaa eka kaikki 70-luvun muovimatot (juu,niitä on liimattu niin lattiaan kuin kattoonkin) ja muut mielenkiintoiset kotelot...
Mielenkiinnolla jään odottamaan postauksia tästä(kin) asiasta.
Kerro sitten karusti vaan kaikki ikävätkin sattumat...

Siiri kirjoitti...

Hei vaan,

olen ensi kertaa vierailulla ja nuo kuvasi alakerrastanne olivat kuin omat kuvani ennen kellariremonttia !

Meilläkin kaikki oli betonipinnalla, talomme on yli 150 v. vanha, mutta kellarikerros on kaivettu 50-luvulla jälkikäteen maan alle. Saimme viimevuoden loppusyksystä oman remonttimme valmiiksi.

Viinikellari ja perunakellari yhditettiin "takkahuoneeksi", vanha halkoliiteri on nyt kodinhoitohuoneena ja sauna ja pesutilat rempattiin samaan syssyyn uusiksi. Meilläkin osa töistä alkoi maalattiasta ja salaojien teosta.

Kuvia ennen ja jälkeen en ole vielä projektista blogiini linkittänyt, mutta voin laitella sähköpostiin jos kiinnostaa, niistä saattaisi tarttua joitain ideoita teillekin.

Taru kirjoitti...

Hei!Ihan vakkarilukijana taidan nyt vasta ekaa kertaa kommentoida. Meilläkin tämä projekti vielä edessä(-51 rintsikka). Itse vieroksun kiinteää silityssysteemiä (miel. kaunis lauta vaikka esillä) kun tuntuu että millon kiinnostaa lähteä itekseen kellariin vaan silittämään. Mieluummin silitän leikkiä kuunnellessa tai tv:n ääressä. Radio on ainakin välttämätön sillon tilassa. Nimenomaan sähköjen vetoa kannattaa tosiaan miettiä. Ja älyhyvä valaistus!
Minä myös mieluummin säilytän liinavaatteita jossain vanhassa talonpoikaiskaapissa, joten sillekin olis sit tilaa löydyttävä. Pyykinkuivatuksen hoidan ulkona aina kun vaan voi, mutta talviaikaan tosiaan oma tila telineelle olis hyvä.
Innolla myös odotan tuloksia teiltä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Pyykinkuivaukseen on saatavilla ainakin rautakaupoista tosi käteviä seinään kiinnitettäviä telineitä. Ne saatyönnettyä sit seinään kasalle kun niitä ei käytä, niissä on metallinen haitari päissä. "Narut" ovat samaa kuin esim. kuivaustelineissä, ei siis mitään narua vaan jämäkkää pinnoitettua materiaalia joka ei notkahda. Näitä telineitä voi kiinnittää useamman päällekäin, itselläni 3 kpl. Jos on lakanapyykkiä, niin alimmaiset voi työntää syrjään, jotta lakana voi roikkua vapaasti. Kätevä myös henkarikuivatuksessa. Pituuksia saatavilla 120 cm ja 80 cm.

Lattialaatoista kans mainitsisin, että tumma kaakelisauma on ehdoton. Meillä ruskeat laatat (melko tummat) ja harmaat saumat. Tuli tosi hyvän näköiset. Ruskeaa saumaa ei olisi voinut ajatellakaan tuohon laattaamme, koska ruskea saumalaasti näytti valmiissa punaruskealta. Ostin pienet purkit sauma-ainetta ja tein kokeiluja. Nimittäin tikuista on vaikea määritellä oikeaa sävyä, jos sen haluaa olevan just mieleinen sävy.
Wc:n lattiaan laitoimme l.valkoiset laatat ja saumasimme ne samalla Kiillon keskiharmaalla saumalaastilla ja olen tyytyväinen.

Itse en pidä kiinteästä silityslaudasta-siis kalusteissa olevista, koska niissä on se sauma taittokohdassa. Mielestäni sauma haittaa silitystä, hankala mekkojen ja suorien housujen silityksessä, verhoista ja pöytäliinoista puhumattakaan.

Onnea remonttiinne!

Tiina kirjoitti...

Tämä näyttää aika samanlaiselta kuin lapsuudenkotini (rintamamiestalo)alkuperäiskunnossa oleva kellarikerros. Olen pitänyt sitä AIVAN toivottomana tapauksena, varsinkin kun se on ihan kylmä tila. Teidän kotinne antaa vähän toivoa. Tietysti meillä ei ole vielä tutkittu "pintaa syvemmältä" miten kellarikerros voi. Luen nämä postaukset vielä paremmalla ajalla (olen nyt töissä ja lounastauolla eksyin blogiisi). Mulla on siis se tilanne, että kyseinen talo on jonain päivänä meikäläisen ja remppataitoja ei ole. Nyt jo stressaa koko asia, koska tokihan haluaisin pitää talon, meillä on iso piha ja kaikki. Jotenkin mulla on kauhea tarve etsiä näitä vertaiskokemuksia, koska mutustelen sitä, että laittaisin tulevaisuudessa taloamme. Kokoneelta olisi tietysti ihana kysellä tarkemmin jotain juttuja, esim. kustannuksia. Saisinko tarvittaessa lähestyä sinua sähköpostitse?

Tiina